Sunday, May 17, 2009

Kembara Ilmi IANERIS sessi 08/09

Entry ini dibuat pada 17 Mei 2009, Ahad


2 hari yg lepas tanggal 15 Mei 2009, telah dianjurkan suatu program yang melibatkan ahli IANERIS iaitu "Program Kembara Ilmi". Kembara ilmi ini disertai oleh 26 orang ahli IANERIS..Ada dikalangan ahli yang tidak dapat menghadirkan diri kerana alasan-alasan dan rintangan-rintangan yang munasabah..Rombongan kami telah bertolak dari Mafraq, Jordan menuju Petra iaitu salah satu daripada 7 keajaiban dunia yang telah diisytiharkan secara rasmi pada 07.07.2007.


Petra Merupakan sebuah tinggalan sejarah tamadun dunia yang hebat suatu ketika dahulu dan masih dikagumi hingga hari ini. Ianya adalah tinggalan sejarah kaum nabi Soleh iaitu kaum Tsamud..Namun ada yang berpendapat ianya adalah tinggalan kaum Anbad.
Kehebatan teknologi kaum ini ialah mereka mampu dan mahir mengukir gunung-ganang yang terdiri daripada unsur-unsur batu..


Gunung-ganang ini diukir untuk dijadikan tempat tinggal, bangunan mahkamah, dan jabatan-jabatan pentadbiran kaum tersebut. Kesudahan kaum ini ialah apabila Allah mendatangkan azab keatas mereka dengan satu suara yang nyaring sehingga membunuh dan memusnahkan semua mereka sekaligus. Allah menurunkan azabnya keatas mereka kerana mereka takabbur dengan kehebatan yang mereka miliki malah mengejek dan mempersenda nabi Soleh yang menyeru mereka untuk beriman kepada Allah Taala.


Sesungguhnya Allah itu maha kuasa dan dia mampu melakukan apa sahaja keatas hambanya. Mendalami ilmu dan sejarah silam adalah penting untuk kita agar tidak leka dengan kealpaan hidup didunia yang fana ini..Inilah Motif "Kembara Ilmi" ini dianjurkan iaitu untuk memberi pendedahan kepada Mahasiswa Sarawak seluruh Jordan mengenai tempat-tempat tinggalan sejarah di bumi Jordan. Selain itu kembara ini juga dijadikan sabagai satu platform kepada peserta untuk mengkaji serta menganalisis sendiri tentang keunikan hasil tinggalan sejarah dahulu kala. Kembara ini telah mempertemukan semua mahasiswa Sarawak yang menuntut di Jordan dan seterusnya merapatkan lagi ukhwah sesama mahasiswa disamping menambah ilmi pengetahuan setiap peserta yang mengikuti Kembara Ilmi ini..
Jelajah kembara ilmi ini yang bertolak jam 8 pagi telah tiba di Petra kira-kira jam 1.30 petang. Sebelum memasuki Petra, kami telah "merarau" dan kemudian menunaikan solat jamak dan qasar berjemaah..


Setelah semuanya bersedia, kami pun mula berjalan masuk ke Petra. Cuaca pada petang jumaat itu agak terik. Kami membawa air kosong untuk persediaan jika kehausan kerana perjalanan kaki menuju pintu pertama petra mengambil masa hampir sejam. Kami tiba di pintu/gerbang pertama petra ini jam 3.15 petang dan kemudian balik semula ke bas.
Sebelum itu kami bergambar beramai-ramai sebagai kenang-kenangan.Seterusnya kami pun berangkat ke Aqabah, Jordan. Perjalanan kami mengambil masa hampir 2 jam dari Petra. Kami "check in" bermalam semalam di "Dream Hotel". Kami sangat berpuas hati dengan hotel ini kerana bilik yang disediakan cukup selesa, luas dan cantik..Disebelah malam program kami ialah "Dinner IANERIS" dan kemudiannya berjalan-jalan atau dalam erti kata lain "shopping"..Maklumlah, barang-barang di Aqabah murah dan harganya berpatutan..

Keesokan harinya iaitu sabtu, kami sambung "shopping" sebelum majlis penutupan. Cuaca di Aqabah agak panas..Nasib baik kedudukannya ditepi pantai..ade juga dirasakan tiupan lembut bayu laut merah yang meredakan sedikit kepanasan yang kami rasai.

Kami menjemput Pengarah MSD, Ustaz Sulaiman untuk merasmikan majlis penutupan Kembara Ilmi ini. Selesai majlis ini maka selesailah sudah program kami..Kami pun kemudiannya "check out" hotel untuk bersiap balik ke Mantiqah masing-masing..

Ucapan Pengarah MSD, Ustaz Sulaiman

Penyampaian Cenderahati kepada Ustaz Sulaiman

Kami bersyukur kehadrat Ilahi kerana program ini berjalan denga lancar dan selamat.. Semoga kepimpinan IANERIS bagi sessi yang mendatang akan menganjurkan program sebegini lagi.. Melalui program sebeginilah ahli-ahli dari pelbagai mantiqah dapat dikumpulkan bersama, sekaligus merapatkan lagi ukhwah yang dah sememangnya rapat dikalangan ahli.

Wassalam..

No comments:

Post a Comment